søndag den 28. oktober 2012

Sådan gør du: Java og NEM-ID på Ubuntu


Java og Ubuntu

-en god kop kaffe til NEM-ID


Når man har installeret en Ubuntu, som i mit tilfælde en Linux Ubuntu 12.10, og ønsker at bruge Java, eksempelvis til når man vil bruge NEM-ID i Firefox eller anden web-browser, så er det ikke altid at det virker når man installerer en JRE (Java Runtime Environment) via Ubuntu Softwarecenter.
Derfor har jeg lavet den her vejledning for os der har installeret Ubuntu Linux på dansk :-)

Jeg ved at det her er en lidt mere sej måde at gøre det på, men min erfaring er at det virker og det er både i Ubuntu 12.04 og Ubuntu 12.10 og pr. 29. maj 2013 er det testet at nedenstående - lettere reviderede version - også passer til Ubuntu 13.04 (i skrivende stund er det version 12.04 der er LTS (Long Term Support) og 13.04 der er den nyeste version). Begge versioner har jeg prøvet den her fremgangsmåde på.


Sådan installerer du java så NEM-ID virker i bl.a. Firefox på Ubuntu

Åbn din browser og gå ind på www.java.com

Nede UNDER den røde knap, er et link der heder ”Do I have Java?” som du skal klikke på
Vælg linket Do I have Java for at gå videre i installationen af Java på Ubuntu 12.10 og 12.04
Vælg linket - Do I have Java


På den nye side der åbnes, klikker du på den røde knap ”Verify Java” for at checke om du nu har Java og hvis ikke så har Java hjemmesiden lige analyseret din browser og finder hurtig frem til hvad du har brug for af Java
Verify Java
Vælg Verify Java

Når det – som i mit tilfælde her – viser sig at du ikke har Java installeret på din Ubuntu 12.10, så skriver de lige at det ikke var muligt at detektere om der er en Java installeret. I venstre side af menuen klikker du så på "All Java Downloads".


Du ledes nu hen til en side hvor du kan vælge de Java versioner der passer til dit system.
Oversigten over alle Java til Linux
Java til forskellige Linux versioner

Vi skal lige finde ud af om du kører 64 bit eller 32 bil, inden vi går videre med installationen. Det er let. Du går op og klikker på knappen øverst til højre (den knap du bruger for at lukke computeren ned)
Om Denne Computer
"Om Denne Computer" findes i menuen hvor man lukker ned

-og vælger det første punkt i menuen som kaldes ”Om denne computer”. Frem på skærmen kommer et vindue hvor du nemt kan se om det er 32 bit eller 64 bit Ubuntu Linux du har installeret.
32- eller 64-bit
Her vises om din Ubuntu kører 32- eller 64-bit

Luk vinduet igen når du har aflæst om det er 32- eller 64-bit og gå tilbage til din browser hvor du stadig står på Java download siden. Filerne der heder noget med x64 er 64-bit og de andre er 32 bit.
Installationsmetoden for 32 og 64 bit er den samme.
Vi bruger ikke RPM filerne i Ubuntu. Klik så på den fil der passer til dit system. I mit tilfælde er det ”Linux”- filen
download java 64 bit eller 62 bit
Vælg at downloade Java til dit system

I den dialogboks der er kommet frem nu, skal du vælge at GEMME filen - ikke åbne den. De fleste Firefox browsere gemmer filen i ”Hentede filer”-mappen som findes i din hjemmemappe.
Gem Java filen
Gem filen - IKKE åbne den!

Åben nu en terminal – bare rolig du skal ikke være bange, det er ikke så langhåret som det ser ud til :-)
Terminalen åbner du i menuen. Bare tryk en enkelt gang på ”Super” knappen på dit tastatur. De fleste tastaturer har en knap med et Windows symbol på, og det er denne knap der i Ubuntu kaldes for "Super Key", eller "Super knappen".
Et søgefelt åbner sig og du taster bare ”Terminal” ind.
Der kommer sikkert tre forskellige terminaler at vælge. Du vælger bare den der heder ”Terminal”. (Alternativt kan du taste Ctrl+Alt+T som også giver terminalen)
Nu får du et tekst-agtig vindue op. Det er terminalen.
Ubuntu Linux Terminal
Ubuntu Linux Terminal vindue

Skriv lige følgende for at få skriverettigheder:

sudo su

Du bliver nu afkrævet det password som du angav da du installerede Ubuntu. Det password som du bruger til at logge dig ind med når skærmen er låst efter screensaveren har været aktiv eller når du installerer programmer fra Ubuntu Softwarecenter.

Skriv nu følgende: (Note: Dette er kun hvis din Ubuntu Linux 12.10 er Dansk sproget, da download mappen ellers vil hede noget andet – eksempelvis kan den i tidligere versioner blive kaldt ”Hentninger eller på Engelsk ”Downloads”og du skal lige selv erstatte 'Hentede\ filer/' med det rette mappenav. Vær opmærksom på at grunden til vi har skråstreg og omvendt skråstreg i eksemplet her er at mappenavnet ”Hentede filer” er delt i to ord og for at adskille delingen bruger vi først en '\' og for til sidst at fortælle at nu er vi færdig med det navn der er delt i flere, indsætter vi en '/'. Disse skal ikke med hvis din mappe hvor du gemmer filerne i heder noget andet. Og hvis du selv gemmer dem andre steder end i din browsers standard mappe, skal du indtaste hele stien, men så er du hardcore nok til at kende dette selv formoder jeg. Du kan også bare kopiere teksten og indsætte den i terminalen, men husk at terminalen ikke reagerer på Ctrl+V, brug i stedet Ctrl+Shift+V det andet vil medføre kaos. Når terminalen ikke lukker af sig selv efter sidste 'exit' er angivet, er det fordi du enten lige skal skrive det manuelt eller trykke på Enter en gang)

cd Hentede\ filer/
mkdir /usr/local/java
mv jre-* /usr/local/java
cd /usr/local/java
tar xvzf jre-*.gz
rm jre-*.gz
cd /usr/lib/mozilla/plugins
ln -s /usr/local/java/jre*/lib/i386/libnpjp2.so
exit
exit

NOTER: 
I linje nr 2 fra oven: Det er muligt at du allerede har en mappe på din computer der hedder java og at du så får beskeden "kan ikke oprette katalog 'usr/local/java': Filen eksisterer". I så fald, gå da videre til næste linje og fortsæt derfra.

I linje nr 3 fra neden, da skal du – såfremt det er en 64 bit maskine du har – erstatte 'i386' med 'amd64'
Luk din browser og åben den igen (gem lige den her side i dine bogmærker først ;-) )
Du har nu den rette Java fra Oracle instaleret på din Ubuntu Linux 12.04, 12.10 eller 13.04 og du har lige implementeret den i din Firefox browser tilmed.


Test om det virker ved at gå ind på dette link på Java's hjemmeside:

Java testside
Den officielle Java testside fra Oracle

Nu er du i stand til at bruge NEM-ID til f.eks. SKAT og din bank osv. i din Firefox browser på Ubuntu Linux 12.04 LTS, 12.10 og 13.04  :-)

1 kommentar:

  1. Mange tak for det. Det virker. Jeg bruger ubunto studio, så nogen af tingene er lidt anderledes, men det var ikke et større problem. Venlig hilsen Kåre Bjerke

    SvarSlet